W dzisiejszych czasach moda na sport oraz suplementację staje się coraz większa. O ile sport zazwyczaj nie jest niczym złym, o tyle suplementacja bywa nieprzemyślana, a niekiedy nawet nazbyt rozbudowana. Naturalne oraz przebadane zdrowe specyfiki są oczywiście jak najbardziej w porządku, niestety coraz więcej osób w celu poprawienia efektów sięga [...]
Zgaga objawia się paleniem w przełyku, kwaśnym odbijaniem, cofaniem treści żołądkowej do przełyku, a także palącym bólem za mostkiem. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% mają codziennie. Dobrą wiadomością jest to, że około 90% cierpiących na zgagę może powiązać swoje objawy ze spożywaniem [...]
[...] niektórych produktów, które im się nie podobały”. Naprawdę mamy wierzyć, iż chorobliwie otyłe osoby nie są w stanie zjeść kilkuset kcal w posiłku? To jak utyły? Pijąc wodę źródlaną, medytując w górach, jedząc borówki i przeżuwając liście tytoniu? Nie! Jadły obfite posiłki, niejednokrotnie mające ponad 1000 kcal. I teraz w ciągu [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek doświadczyć nudności, biegunki lub innych nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych podczas lub zaraz po treningu? Jeśli tak, to wiedz, że nie jesteś sam! Krwawienie z przewodu pokarmowego Niektórzy ludzie biegający na bardzo duże dystanse doświadczają mikroskopijnej utraty krwi przez przewód pokarmowy. Nie jest do [...]
[...] kosztem osiągamy zniszczenia, do których normalnie należałoby zatrudnić kilkadziesiąt osób i np. rozpowszechniać skażony pokarm, rozpylać patogeny w powietrzu, skazić wodę, podmieniać leki na zatrute, wykorzystać zwierzęta, które roznoszą choroby itd. Klasycznie tak używa się broni biologicznej. Jednak z eksperymentów przeprowadzanych od [...]
Czy siarka ma jakieś znaczenie dla człowieka? Cóż, okazuje się, że ogromne, gdyż występuje we wszystkich komórkach, przede wszystkim w białku w postaci aminokwasów cysteiny, cystyny i metioniny. Aminokwasy siarkowe powszechnie występują np. chociażby w białku serwatkowym. Po co więc brać osobno MSM, skoro mamy te aminokwasy w proteinie [...]
Przed i podczas miesiączki spotyka nas cały wachlarz różnych dolegliwości. Wahania nastroju, bóle brzucha, a czasem wahania wagi. Niezależnie od tego, czy czujesz się wtedy tylko trochę wzdęta, czy nagle nie możesz dopiąć spodni, to z pewnością nie czujesz się komfortowo. Podsumowanie Przyrost masy ciała podczas miesiączki jest normalny i nie ma [...]
[...] pobrano na początku badania oraz 10, 35 i 120 minut po tym, jak uczestnicy otrzymali napój zawierający sacharozę (75 g), sukralozę (indywidualnie dopasowana słodycz) lub wodę w celu pomiaru stężenia glukozy w osoczu, insuliny, peptydu glukagonopodobnego (7-36), acylo-greliny, całkowitego peptydu YY i leptyny. Uczestnicy [...]
[...] g kakao 80 g białka - ulubiony smak 40 g mąka kokosowa Jak wykonać: Daktyle siekamy i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy w wodzie na całą noc lub minimum kilka godzin. Odlewamy wodę i blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Ja zawsze używam widelca. Dodajemy kakao, białko i mąkę kokosową na końcu. Mąką zawsze koryguje konsystencje - raz potrzeba jej [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
Na ten temat krąży wiele nieprawdziwych informacji, większość ludzi nie chce czytać badań i fachowych opracowań, czerpią wiedzę z filmów publikowanych w sieci, w których jakość większości danych pozostawia wiele do życzenia. W opracowaniu w sposób syntetyczny przedstawię najważniejsze fakty i mity dotyczące „spalania” tłuszczu. Co zapamiętać? [...]
Lipodystrofia wszystkim nam jest znana pod nazwą cellulit lub skórka pomarańczowa. Cellulit to przypadłość, która występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. Pojawia się w okresie dojrzewania. Jest to nieprawidłowe rozłożenie tkanki tłuszczowej, czego efektem jest pofałdowana i nierówna powierzchnia skóry. Najczęściej cellulit występuje w [...]
[...] mają tak sztucznego smaku, jak większość wód smakowych dostępnych w sklepach. Co ciekawe, FAT-water nie ma smaku tłuszczu, nie czuć w niej żadnego oleju. Gdzie kupić taką wodę? W Polsce na chwilę obecną raczej nie kupimy FAT-water, ale jeśli ktoś ma okazję wybrać się za ocean, to będzie mógł jej skosztować w Kalifornii, czy Los Angeles. Do nas [...]
Intermittent fasting, w skrócie IF zwany również przerywanym postem, to popularny sposób żywienia, który obejmuje podział doby na czas, w którym jemy i czas, w którym pościmy. Koncepcja okresowego postu zyskuje coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych uzyskaniem fitnessowej sylwetki. Sama idea IF wywodzi się z badań naukowych. Czy [...]
[...] takich poglądów? Cóż, kiedyś ludzie tworzyli mity, wierzyli w czary i uroki. Dlaczego? Podsumowanie Niektórzy ludzie sądzą, iż kreatyna zniweczy redukcję, bo zatrzymuje wodę. To nieprawda, gdyż stosunkowo szybko po zakończeniu suplementacji kreatyną „nadmiarowa” woda znika z ustroju. Redukcja polega na pozbywaniu się tkanki tłuszczowej, a [...]
Koniec, jak i początek roku bez wątpienia jest czasem podsumowań, ale i planów na przyszłość. Bardzo często nowym celem jest poprawa wyglądu sylwetki i zadbanie o zdrowie. Mając na uwadze fakt, że wiele osób będzie w tym czasie poszukiwać pomysłów na to, jak rozpocząć treningi, postanowiłem przygotować dla Was gotowe rozwiązania, jakie możecie [...]
Być może spotkałyście się już ze stwierdzeniem, że trening siłowy wpływa na zmniejszenie rozmiaru biustu. W rzeczywistości niektóre kobiety unikają treningu siłowego z obawy, że stracą kobiece kształty. Wiemy jednak, że trening siłowy zmienia kształt naszych ciał, ale zwykle na lepsze. Kobiety, które trenują siłowo, stają się silniejsze, [...]
Kwas D-asparginowy (DAA) jest jedną z dwóch postaci aminokwasu – kwasu asparginowego, gdzie drugą formą jest kwas L-asparginowy, będący składnikiem białek. Jednak aktywność kwasu D-asparginowego w organizmie jest swoista tylko dla tej postaci i nie ma odniesienia do formy kwasu L-asparginowego. DAA (kwas D-asparaginowy) jest naturalnym [...]
[...] g 1080 kcal pochodzi z tłuszczów (30%); 120 g Dzienna, łączna podaż makroskładników 750 g pokarmu. (uwaga: nie mówimy o wadze ogólnej całej treści pokarmowej, zawierającej wodę) Jeśli ktoś wybierze tłuszcze, zamiast części węglowodanów, proporcje wyglądają następująco: 720 kcal z białka (20%); 180 g (tyle samo, bez zmian) 1080 kcal z [...]
[...] kokosowych Jak wykonać: Kaszę wsypujemy na sitko. Przepłukujemy na zmianę zimną i wrzącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się goryczy. Następnie do garnka wlewamy mleko i wodę, dodajemy kaszę i gotujemy około 15 minut - aż kasza wciągnie cały płyn. Do gorącej kaszy dodajemy Nutwhey Pistachio oraz WPC i dokładnie miksujemy. Jak masa nieco [...]